Stiati Ca 

https://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/protest-in-fata-prefecturii-constanta-constantenii-protesteaza-impotriva-proiectului-de-modificare-al-legilor-justitiei-643020.html

1. Mierea nu expiră niciodată.

2. Meduza Turritopsis Nutricula este singurul organism nemuritor de pe Pământ.

3. Inima balenei albastre este atât de mare încât oamenii pot înota prin arterele sale...

4. ...Şi totuşi, gâtul balenei nu este mai mare decât un crenvust.

5. Fiecărei persoane din lume îi sunt repartizate 1,6 milioane de furnici, iar greutatea totală a tuturor furnicilor din lume este egală cu greutatea tuturor oamenilor de pe planetă.

6. Caracatiţele au câte trei inimi.

7. La origine, Feng Shui-ul era arta de a alege un loc potrivit pentru înmormântare.

8. Pe Saturn şi pe Jupiter plouă cu diamante.

9. Aşa ar arăta cerul văzut de pe planeta noastră dacă Saturn s-ar afla la aceeaşi distanţă de Pământ precum Luna:

10. În corpul uman se găsesc de 10 ori mai multe bacterii decât celule.

11. Probabilitatea ca în apa pe care o bem să existe încă o moleculă de apă care a fost băută cândva de un dinozaur este de aproape 100%.

12. Frankenstein era numele creatorului, nu al creaţiei.

13. Pisicile de mare au 27.000 de papile gustative, de patru ori mai multe decât fiinţele umane.

14. Aşa arată nisipul văzut la microscop:

15. Bolurile în care sunt ţinuţi peştişorii aurii sunt, de fapt, cele mai nocive locuri pentru aceştia.

16. Lectura în lumină slabă sau la lumina făcută de ecranul calculatorului nu are, de fapt, efecte negative asupra vederii.

17. Universitatea din Oxford este mai veche decât Imperiul Aztec.

18. În Cipru, Moş Crăciun se numeşte Basil.

19. Nimeni nu a reuşit vreodată să îmblânzească un elefant african.

20. În imaginea din stânga apare o lumânare care arde pe Pâmânt, iar în cea din dreapta este o lumânare care arde în lipsa gravitaţiei, văzută la staţia spaţială Mir:

21. Lipsa somnului ne face să vedem inamici peste tot în jurul nostru.  

  • În Franţa secolului al 16-lea, cuplurile proaspãt căsătorite trebuiau să stea fără haine afară în timp ce mirele îi săruta miresei piciorul stâng.
  • În 1836, generalul Mexican Santa Anna a ţinut funeralii de stat pentru piciorul său stâng amputat.
  • În marele incendiu din Londra anului 1666, au fost ucişi doar 6 oameni.
  • În civilizaţia inca se considera că doi oameni sunt căsătoriţi în momentul în care făceau schimb de sandale.
  • În evul mediu oamenii obişnuiau să bea pudră de aur amestecată cu apă pentru a scăpa de dureri.
  • Primul zbor cu un balon a durat 23 de minute, vreme în care s-au parcurs 5, 5 mile.
  • Prima zi a muncii s-a sărbătorit marţi, 5 septembrie 1882, în New York.
  • Cel mai scurt război din istorie s-a purtat între Marea Britanie şi Zanzibar în 1896. Zanzibar s-a predat după 38 de minute.
  • În Japonia în trecut stângăcia unei femei putea trece drept motiv de divorţ.
  • China este prima ţară care introduce banii de hârtie, dar Suedia (Banca Sedlar) emite prima bancnotele.
  • Prima mare industrie englezească a fost cea a producţiei de lână.
  • John Hancock este singurul dintre cei 50 de semnatari ai Declaraţiei de Independenţă care chiar a semnat-o pe 4 iulie.
  • Leonardo da Vinci putea să scrie cu o mâna şi să deseneze cu cealaltă.
  • Mai bine de 5600 de oameni au murit în timp ce lucrau la construcţia canalului Panama.
  • Aztecii din America centrală foloseau sânge animal amestecat cu ciment drept mortar pentru clădiri.
  • Chinezii din vechime tratau dizinteria cu marijuana.
  • Turnul Londrei, a cărui construcţie a început în 1078, adăpostea la un moment dat o grădină zoologică. Dar a servit şi ca observator, închisoare, turnătorie şi în momentul de faţă sediu al bijuteriilor coroanei.
  • În cel de-al doilea razboi mondial s-au implicat 57 de ţări.
  • Până în secolul al 19-lea în Siberia se întrebuinţau blocuri solide de ceai ca monedă de schimb.
  • Când Thomas Jefferson devine preşedinte al SUA în 1801, 20% din populaţie este alcătuită din sclavi.
  • În 1917 Margaret Sanger ajunge în închisoare vreme de o lună pentru înfiintarea primei clinici în care se poate face avort.
  • După războiul civil din SUA, între 33 şi 50% dintre bancnotele aflate în circulaţie sunt false.
  • Petru cel Mare l-a executat pe amantul soţiei sale şi a obligat-o să păstreze capul său într-un borcan cu alcool în dormitor.



STIATI CA ? RUBRICA DE CURIOZITATI A SITE-ULUI

Stiati ca ?

Cuvantul faraon apare in vocabularul egiptean spre sfarsitul primului mileniu .El semnifica Per Aha "marea casa" ,nume care se va perpetua in Imperiul Otoman prin " Sublima Poarta " .

Stiati ca ?

Forma cea mai veche a filosofiei chineze este reprezentata de " Cartea Oracolelor " - I Ging .Scopul acestei filosofii este de a dezvolta o viata armonioasa prin intermediul intelepciunii.

Stiati ca ?

Magna Charta ,impusa regelui Ioan ,in anul 1215 ,de catre baronii englezi ,este primul document al libertatii . Acesta continea o lista de libertati pe care regele a promis sa nu le incalce .Conform Chartei ,"omul liber" era persoana care nu putea fi intemnitata sau deposedata de averea sa ,decat in urma unei judecati bazate pe "legea pamanteasca ".

Stiati ca ?

In revolutia de la 1789 ,din Franta ,oamenii au luptat pentru "libertate,egalitate si fraternitate ",nazuind sa se manifeste ca o forta capabila sa se autoguverneze ,adica sa adopte decizii in probleme de interes public .

Stiati ca ?

Fondatorii S.U.A. au dorit ca in tara lor cetatenilor sa li se garanteze libertatea. In acest scop au inclus in Constitutie " Declaratia Drepturilor Omului " ,astfel incat nimeni sa nu poata atenta la libertatea unei persoane fara ca ,prin aceasta ,sa nu se incalce legea fundamentala .

Stiati ca ?

Intre anii 1923 si 1929 ,in Romania a functionat Liga Drepturilor Omului care l-a avut ca secretar pe C.G. Costa-Foru .Personalitatile epocii erau chemate sa sprijine realizarea idealurilor inscrise in "Declaratia Drepturilor Omului si Cetateanului ".

Stiati ca ?

In ciuda faptului ca Romania era un stat totalitar ,in decembrie 1989 detinea una dintre vicepresedintiile Comisiei pentru Drepturile Omului de la O.N.U.

Stiati ca ?

In perioada preislamica, arabii credeau, sub raport cosmologic desigur, ca lumea traia pe coarnele unui taur imens, stand pe spatele unui peste urias si ca dupa moarte se intalnea cu trei realitati fundamentale: Firdaws(Paradisul), Araf (Purgatoriul) si Djahannam (Infernul). Calendarul arab are un caracter semi-lunar, adica recunoaste 12 luni intr-un an, dar intr-un ciclu de 30 de ani, cu 11 bisecti. Astfel incat, luna musulmana incepe la fiecare luna noua, zilele saptamanii fiind calculate in functie de rasarit si apus. Singura diferenta semnificativa fata de calendarul fratilor vitregi, evreii, constand in desemnarea Sabatului in cea de a cincea zi a spatamanii, numita Jum'a, o zi dedicata rugaciunii si nu odihnei. Jum'a incepe la apusul zilei de joi si se incheie la apusul zilei de vineri.

Stiati ca ?

Cea mai apropiata stea de Soare este tripla si se afla la 39 de mii de miliarde de kilometri ,adica la 4,22 ani lumina .Se numeste Proxima Centauri ,o mica stea ce se roteste in jurul altor doua ,numite Alfa Cenatauri A si B ,alflate la numai doua mii de miliarde de kiloemtri departare .Proxima este mai mica ,dar mai activa decat Soarele ,adica erupe mai des si mai intens .Apar imense eruptii stelare ,limbi gigantice de plasma ,la peste 20.000.000 de grade ,orbind mediul inconjurator cu raze X ,lumina total neprietenoasa cu viata .Stelele in jurul carora se roteste Proxima Centauri formeaza si ele un sistem binar ( doua stele care se rotesc in jurul centrului comun de masa ) ,cu perioada de 80 de ani .Una este o data si jumatate mai luminoasa decat Soarele ,iar cealalta pe jumatate ,varsta lor fiind asemanatoare cu a acestuia ( 5 miliarde de ani ) .Sistemul acesta solar se afla in directia constelatiei Centaurus .

Stiati ca ?

Iluminismul a fost marea miscare filosofica a secolului al XVIII-lea ,care considera ca ratiunea umana este singura in stare sa "ilumineze" calea catre realizarea fericirii umane .Iluminismul este un termen generic prin care se pot prezenta toate tendintele societatii din acel secol : spiritul inventiv ,cercetarea stiintifica ,enciclopedismul ,conceptia optimista despre lume ,credinta in progres , folosirea luminilor inteligentei ,inlocuirea obiceiului si traditiei prin ratiune ,tendinta de a pune totul la indoiala dintr-o perspectiva critica .

Stiati ca ?

Cosmopolism inseamna atitudine caracterizata prin admiratia fata de tot ceea ce este strain si prin dezinteresul fata de traditia si cultura nationala

Stiati ca ?

Palestrele erau terenuri de sport ,publice sau particulare ,avand alaturi cladiri de vestiare ,sali de odihna ,bai ,magazine de untdelemn si nisip.Tinerii atleti luau parte la antrenamente si concursuri complet goi .Mai intai se spalau ,apoi isi ungeau corpul cu untdelemn si cu nisip .

Stiati ca ?

Gimnaziile erau complexe sportive de dimensiuni mari ,avand mai multe terenuri de sport ,bazine , piscina pentru inot ,portice,fantani ,statui s.a ,totul situat in afara orasului ,intr-un parc mare ,o gradina publica pe aleile careia cetatenii petreceau cateva ore plimbandu-se in zilele prea calduroase . Fiecare oras ,oricat de mic , tinea sa aiba un teatru si un gimnaziu .La Atena erau trei gimnazii mai importante : Academia ,unde Platon si-a intemeiat ulterior scoala sa filosofica , Liceul ( Lykeion) ,in crangul sacru inchinat lui Apollo ( unde Aristotel tinea prelegeri de stiinta si filosofie ) si Cinosarges ,un gimnaziu care a devenirt loc de intrunire al cinicilor ( scoala filosofica care isi tragea numele tocmai de la acest gimnaziu ) .

Stiati ca ?

Stadioanele erau terenuri speciale de forma dreptunghiulara ,lungi de 190 metri ( lungime devenita unitate de masura cu numele de stadiu ) si largi de 30 de metri ,de jur-imprejur cu banci pentru spectatori .La cele doua capete aveau cate o coloana trunchiata pe care alergatorul trebuia sa o ocoleasca .Probele de viteza erau fie de un stadiu ,de un dublu stadiu, sau de patru stadii .Alergarea de fond varia intre 7 si 24 de stadii ( 1300,respectiv 4500 de metri ) .

Stiati ca ?

Marele Canion sau Grand Canyon ,dupa cum este cunoscut in lumea larga ,asa cum ii spune si numele ,este cel mai mare si mai spectaculos canion terestru .Situat in sud-vestul Statelor Unite ale Americii ,in statul Arizona ,cifrele statistice ,chiar daca ar parea seci ,sunt de invidiat : 349 kilometri lungime ( dupa alte surse 446 de kilometri ) ,6-30 de kilometri latime si 2133 metri adancime maxima ( dupa alte surse 1800 de metri ) .Canionul este rezultatul erodarii rocilor sedimentare si cristaline ale Podisului Colorado de actiunea apelor involburate ale fluviului Colorado ,de-a lungul catorva milioane de ani .

Stiati ca ?

Marea Bariera de Corali impresioneaza prin multitudinea de culori sub apele Oceanului Pacific ,dar si prin dimensiunile sale : 2600 de kilometri lungime , intre 2 si 150 de kilometri latime si 344.400 de kilometri patrati ca suprafata . In acest spatiu ,cea mai lunga bariera coraligena din lume este alcatuita din circa 3.000 de recife si insulite .Amplasat in Marea Coralilor ,in apropierea coastei statului australian Queensland ,magnifica structura convietuieste impreuna cu o varietate de vietuitoare stranii care, la randul lor , au forme si culori spectaculoase

Stiati ca ?

Primul satelit din istoria spatiala a omenirii ( lansat pe 4 octombrie 1957 de URSS ) se numea Sputnik 1 . A functionat 22 de zile pe o orbita elongata , apropiindu-se la numai 215 kilometri de planeta si indepartandu-se la 939 de kilometri . In noiembrie ,acelasi an , a urmat Sputnik 2 cu un pasager viu ,catelusa Laika . Americanii au lansat primul satelit ,numit Explorer 1 , in ianuarie 1958 . Primul satelit meteo a ajuns in spatiu pe 1 aprilie 1960 si de atunci era spatiala a inceput . In prezent , mai multe tari construiesc si lanseaza sateliti ,printre ele numarandu-se si Romania ,prin mini-satelitul Goliat ,constuit de studenti impreuna cu Agentia Spatiala Romana ,Centrul de Stiinte Spatiale si Politehnica Bucuresti, si lansat , pe 13 februarie 2012 ,de Agentia Spatiala Europeana ,cu racheta Vega .

Stiati ca ?

Pelerinajul islamic ( hadji ) este al cincilea pilon al islamului .Cel putin o data in viata ,musulmanii de ambele sexe ,care au posibilitatea, trebuie sa faca acest pelerinaj la Mecca.

Practicat din epoca preislamica ,pelerinajul , a fost islamizat de Mahomed si centrat pe Kaaba si Arafat .Pelerinii care mureau pe parcursul drumului erau considerati martiri .Marele pelerinaj are loc astazi , ca si in vechime , in ultima luna a calendarului islamic si cuprinde ritualuri care dureaza sapte zile.

Pelerinii barbati trebuie sa poarte ihram ,un vesmant alb din doua bucati de panza fara cusaturi ,infasurat pe corp ,iar femeile o rochie complet alba ,capul acoperit cu basma dar fara val .Pelerinii inconjoara Kaaba de sapte ori dupa o ablatiune rituala ,sarutand de fiecare data "piatra sfanta" ( piatra neagra ) ,beau apa sarata si amara a fantanii din incinta moscheii ,se roaga la doua coline din apropiere .In zilele urmatoare merg in satul Mina ,apoi la muntele Arafat ( la 20 de kilometri de Mecca ) ,unde innopteaza in corturi sau sub cerul liber ,rugandu-se .Cu pietrele adunate de aici ,alunga la intoarcere demonii intrupati in trei stalpi de piatra la Mina .Apoi pelerinii se rad pe cap ( sau se tund ) ,femeile isi taie simbolic o suvita de par si imbraca vesminte curate sau noi .Sacrifica animalele care le-au adus ( oi , capre , camile ) ,se ospateaza trei zile cu prietenii ( marele bairam ) ,apoi se intorc la Mecca unde mai fac odata inconjurul Kaabei .

Numeroase restrictii impuse pelerinului ii aminteste ca ii apartine lui Allah ,este slujitorul sau , se intoarce la el si se supune poruncilor sale ,intarind ceilalti piloni ai credintei : rugaciunea ,milostenia ,postul si marturisirea credintei .

Venind din vechime ,pelerinajul supravietuieste transformarii lumii moderne insemnand participarea tainica la o alta realitate decat cea a existentei profane sau a lumii trecatoare .

Stiati ca ?

Patru specii noi de soparle au fost identificate pe o mica insula din Oceanul Pacific ,la nord de Madagascar.Aceste soparle de doar 10 milimetri lungime ,de la cap pana in varful cozii , sunt suficient de mici pentru a ocupa capatul unui bat de chibrit .Dupa analiza genetica s-a stabilit ca ,desi sunt similare in aparenta, sunt specii endemice . Puternic amenintate de defrisari , cea mai urgenta masura ar fi concentrarea eforturilor pentru conservarea speciilor din Madagascar.Fenomenul de naninsm apare cand o specie devine din ce in ce mai mica in timpul evolutiei sale ,cu scopul de a se adapta la un habitat mai restrans ,cum este , de exemplu , aceasta mica insula .

Stiati ca ?

O descoperire impresionanta a fost facuta în Crimeea, unul dintre cele mai frumoase locuri din Ucraina.

A fost gasita cea mai veche piramida din lume, construita pe vremea dinozaurilor, sustine un om de stiinta ucrainean.

Piramida a fost descoperita accidental de catre un cercetator, în timpul unor teste efectuate în vederea gasirii surselor de apa, scrie agentia Crimeea News, citata de Sott.

Postul de televiziune ICTV din Ucraina a prezentat un reportaj, în care omul de stiinta Vitali Goh spune ca a descoperit o piramida gigantica, având o înaltime de 45 de metri si cu latura bazei de 72 de metri.

El sustine ca piramida a fost construita pe vremea când traiau dinozaurii. Constructia este trunchiata, precum o piramida maya, dar aspectul sau se aseamana mai mult cu una egipteana.

Aceasta este goala în interior, iar sub fundatie este îngropata o mumie. "Este un corp sub forma de mumie, ce are lungimea de 1,3-1,4 metri, cu o coroana pe cap. Ramâne un lucru necunoscut - cine a construit piramida?. Aceasta constructie unica este cea mai veche de pe planeta,pana acum", a spus Vitali Goh.

Stiati ca ?

Stiti cumva cam câte nituri are Turnul Eiffel? Sau câte ore pe noapte dormea Einstein? Ori poate câti bizoni a impuscat faimosul Buffalo Bill? Sigur ca nu, dar aflati ca asemenea chestiuni legate de cifre nu tin, de fapt, de atât de plictisitoarea, pentru multi, meserie de contabil (sa ma scuze cei ce se simt oarecum "atacati"), ci mai degraba de un fel de fapt divers insolit. De care, totusi, uneori, nu e rau sa luam cunostinta. Asadar...

0 - nu e numarul "absolut", ci (daca va puteti închipui asa ceva) numarul cafelelor pe care le-a... baut (sic!), pe tot parcursul vietii, celebrul Steven Spielberg.

1 - De fapt, 1% reprezinta greutatea in minus pe care oricare dintre noi o înregistreaza in zona ecuatoriala; totusi, doamnelor, nu e cazul sa (e)migrati in "tarile calde"!

3 - Pregatiti-va sa fiti socati: se zice ca de atâtea ori a facut baie Ludovic al XIV-lea si ca, de fiecare data, a facut-o cam fortat. I se spunea "regele-soare". Pardon?

4 - Cam pe la vârsta de 4 ani aflam ca geniul de mai târziu Einstein a început sa vorbeasca. Mare semn de mirare si de întrebare asupra tuturor sistemelor oficiale de educatie si invatamânt. Mai ales ca nu e un caz unic!

6 - In fiecare an, pe planeta noastra se cultiva atâtia cartofi câti ar fi necesari sa acopere o autostrada (oh, ce vis frumos!) cu patru benzi, care ar înconjura de sase ori globul pamântesc. Ma rog, cartofi am avea, dar de ce nu si autostrazi, ca nu ne-ar trebui foarte multi, deh!?...

7 - Slava Domnului ca nu e la noi: 7% reprezinta proportia din populatia SUA care manânca zilnic (!) la McDonalds. Pai, va mai mirati de epidemia de obezitate?

8,5 - Hai, ca p-asta chiar n-o stiati: in medie, 8,5 metri de barba isi rade un barbat pe parcursul vietii. Sigur ca asta depinde totusi de multi factori individuali!

20 - Doar atâtea minute (!) a domnit asupra Frantei regele Ludovic al XIX-lea, in 1830.

51 - Fix, numarul lamelor de ras marca Gilette vândute in primul an de productie!

80 - Categoric, viata bate filmul! Chiar si o capodopera a genului cum e "Pe aripile vântului". Fiindca, pe durata filmarilor, candida Vivien Leigh fuma cam 80 de tigari pe zi, capitol la care il cam "batea" pe partenerul ei, sarmantul Clarck Gable, care nu dovedea decât 60 de bucati...

97 - Aviz "dolarofililor": nu mai putin de 97% din totalul bancnotelor emise de SUA contin urme de cocaina. Oricum, daca trage careva pe nas...

269 - Este recordul de minute (carevasazica, aproape 5 ore!) al duratei unui discurs tinut la ONU. Performerul imbatabil - tineti-va bine! - "dictatorul" Fidel Castro, in 1960.

250.000 - in fine, sa ne oprim aici, cu o informatie din categoria "Nu faceti ca ei!" (oricine ar fi Ei): cam pe-aici se estimeaza numarul tigarilor fumate de-a lungul întregii sale vieti de Winston Churchill. De fapt, de obicei erau trabucuri; sigur, si cubaneze, ca doar nu aveau miros... politic!

  • 87

You may also like:Scrierea dacica de la Chitila, o descoperire foarte interesantaCateva mituri istorice intre adevar si fictiuneSecretele comorii cavalerilor templieriPatratul lui Boethius si raportul intre propozitiile categoriceSIMBOLISTICAMedicina indiana - MIXDECULTURA.ROSaturnaliile sarbatoarea romana asemanatoare CraciunuluiALTE DOCUMENTE OZN DESECRETIZATE IN MAREA BRITANIEAlte documente OZN desecretizate in Marea BritanieAds by Shareaholic
Ads by Alexandru Florin Costea 


  • Proiect:Ştiaţi că?
  • Proiectul "Ştiaţi că?" îşi propune să reunească o serie de informaţii considerate a fi mai puţin cunoscute publicului român, de diverse curiozităţi şi din orice domeniu.
  • Cuprins
  • [ascunde]
  • 1 Curiozităţi
  • 2 Premiere
  • 3 "Cel mai"
  • 4 Note
  • 5 Legături
  • Curiozităţi
  • Personajul Coana Chiriţa din operele lui Vasile Alecsandri a existat în realitate şi se numea Anastasia Greceanu, născută Balş?
  • Un crater de pe Lună poartă numele lui Spiru Haret?
  • Municipiul Zalău apare menţionată pentru prima dată în Gesta Hungarorum.
  • Poarta Meseşeană este singura cale de acces, trecătoare de vale, în partea limitei de NV a Podişului Transilvaniei spre Câmpia Panonică şi spre cursul mijlociu al Dunării.
  • Lângă localitatea Sighetu Silvaniei, pe unde se presupune că a trecut armata lui Mihai Viteazul, mai există și azi un gorun denumit "Gorunul lui Mihai Viteazul"? Legenda spune că s-ar fi odihnit la umbra acestui gorun secular.
  • Dacii considerau că aurul aduce ghinion şi, din acest motiv, purtau doar podoabe din argint.
  • Numele staţiunii Costineşti vine de la politicianul Emil Costinescu, fost ministru de Finanţe, care a înfiinţat-o prin colonizarea cu germani pe moşia sa.
  • Insulina, substanţă necesară tratării diabetului, a fost descoperită de către medicul român Nicolae Paulescu. Cu toate acestea, Premiul Nobel a fost acordat pentru descoperirea insulinei altor cercetători, din Occident.
  • Singurul exemplar cunoscut din Ceasoslovul de București (1760), căruia i se mai păstrează foaia de titlu, se află în colecțiile Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău.
  • Globe-trotterul român Dumitru Dan a cucerit tilul mondial pentru înconjurul pământului pe jos, pe o distanţă de circa 100.000 km, în aproximativ 6 ani, performanţă neegalată până azi.
  • Braga este varianta românească a unei băuturi orientale care s-a răspândit în ţările cu influenţă otomană.
  • Inginerul român Ion Ionescu-Bizeţ a întocmit un studiu de deviere spre Prut a apelor Siretului în vederea construcţiei unei centrale hidroelectrice şi a transformării Prutului într-un canal navigabil între Galaţi şi Iaşi.
  • Smaranda Brăescu este una dintre primele femei-paraşutist din lume şi deţine mai multe recorduri mondiale în domeniu.
  • România se află în topul primelor 10 ţări din Europa care au introdus automobilul în circulaţia rutieră.
  • La nivel mondial, România este a şasea ţară din lume care a organizat concursuri automobilistice.
  • Generalului Mercy (general de cavalerie, Claudius Florimond conte de Mercy, guvernator al Banatului Timişoarei, între 1716-1734) i-a fost prezentat un român din districtul Caransebeşului, pe nume Iancu Cuvin, în vârstă de 172 de ani şi soţia sa, Sara, de 164 de ani. Ei au fost căsătoriţi vreme de 147 de ani şi au murit în 1728. Generalul a pus să fie pictaţi şi a trimis apoi tabloul împăratului Carol al VI-lea, care l-a expus în galeria sa de pictură de la Viena.[1]
  • În anul 1827 Petrache Poenaru, membru al Academiei Române şi unul dintre organizatorii învăţământului naţional inventează predecesorul stiloului modern, numit "condei portăreţ, fără sfârşit, alimentându-se singur cu cerneală".
  • Claponul a fost un săptămânal umoristic redactat în întregime de Ion Luca Caragiale, fără semnătură, la începutul lunii mai 1877.
  • Dumitru Văsescu (1860-1909), inginer şi inventator, a construit în anul 1880 un inovativ automobil cu aburi, care i-a purtat numele.
  • Românul Emil Racoviţă este fondatorul biospeologiei, în anul 1904.
  • Legea Orleanu adoptată în 1910, interzicea dreptul la asociere şi de grevă a tuturor salariaţilor?
  • Un român, Grigore Briscu (1884-1965), este inventatorul elicopterului şi al motorului rotativ. El a inventat un elicopter în anul 1909, iar motorul rotativ şi l-a brevetat la Oficiul Român de Invenţii sub nr. 2323/2046 din 1912.
  • Henri Coandă a inventat în anul 1933 un aparat de zbor asemănător cu o farfurie zburătoare, denumit "aerodina lenticulară".
  • Regiunea Stalin a fost o diviziune administrativ-teritorială situată în centrul Republicii Populare Române, între 1950, când au fost desfiinţate judeţele, şi 1960.
  • Ţăranul autodidact Badea Cârţan a călătorit pe jos până la Roma pentru a vedea cu ochii lui Columna lui Traian şi alte mărturii despre originea latină a poporului român.
  • Premiere
  • Prima femeie medic din România a fost Maria Cuţarida-Crătunescu (d. 1919).
  • Anghel Saligny construieşte în premieră mondială la Brăila şi la Galaţi silozuri din beton armat (pentru poduri).
  • Poetul Barbu Paris Mumuleanu este creditat drept cel care a ridicat limba română de la stadiul de dialect al ţăranilor la rangul de limbă literară.
  • În 1771 apare la Timişoara ziarul "Temeswarer Nachrichten" (Ştirile Timişoarei), primului ziar apărut pe teritoriul României şi totodată primul ziar german din sud-estul Europei.
  • Iluministul Iosif Paşca, protopop al tractului Periceiului, este autorul lucrării Istoria Bibliei cu întrebări şi răspunsuri (1813) - prima de acest gen în limba română.
  • Prima ascensiune din România cu un balon a avut loc în anul 1815 la Iaşi.
  • În anul 1836 apar primele acţiuni concrete în domeniul muzeisticii din România. Deşi în secolul al XIX-lea existau mai multe colecţii particulare, abia în 1836, din iniţiativa pictorului Carol Valstein, este deschis primul muzeu cu scop declarat educativ. Muzeul a funcţionat în două săli ale Liceului Sfântul Sava din Bucureşti. În a doua jumătate a secolului XIX, prin efortul lui Alexandru Odobescu, ia fiinţă primul muzeu din România, în adevăratul sens al cuvântului, Muzeul Antichităţilor Naţionale.[2]
  • Bucureşti a fost primul oraş din lume iluminat cu petrol, în anul 1858.
  • Prima ascensiune din România a unui balon cu pilot român a avut loc la 9 iunie 1874, la Bucureşti.
  • Timişoara a fost primul oraş european iluminat stradal cu energie electrică, în anul 1884.
  • În anul 1885 medicul român Victor Babeş scrie primul tratat de bacteriologie din lume.
  • Alexandru Ciurcu construieşte în 1886 prima ambarcaţie cu reacţie din lume.
  • Primul spectacol cinematografic din România a avut loc la Bucureşti, la data de 27 mai 1896.
  • Prima sală de cinematograf din Transilvania s-a înfiinţat în anul 1901, la Braşov.
  • Românul Henri Coandă construieşte primul avion cu reacţie din lume în anul 1910.
  • Creditul Minier, înfiinţată în 1919, a fost prima societate petrolieră cu capital exclusiv românesc.
  • În anul 1920 Emil Racoviţă înfiinţează la Cluj primul Institut de Speologie din lume.
  • În anul 1924, Regina Maria participă la prima campanie publicitară de tip endorsment din lume (pentru marca Pond's).
  • Se înfiinţează la Bucureşti în anul 1952 Institutul Naţional de Gerontologie "Ana Aslan", primul institut de geriatrie din lume.
  • În 1961 la Timişoara a fost pus la punct MECIPT-1, primul calculator din România construit într-o universitate.
  • Primul zbor în spaţiul cosmic al unui român, pilotul de aviaţie Dumitru Prunariu, a fost efectuat la data de 14 mai 1981.
  • Balonul Mihai Bravul a fost primul aparat de zbor al României.
  • Primul muzeu din judeţul Sălaj a funcționat începând cu 1880 în Zalău.
  • "Cel mai"
  • Catastrofa de la Ciurea de la 1 ianuarie 1917, a fost cel mai grav accident feroviar din România, cu peste 1.000 de morţi.
  • Cea mai veche tipăritură din colecțiile Bibliotecii Documentare din Zalău este un exemplar din Platynnae et Volaterrani Vitae Pontif[icorum], carte apărută la Veneţia, în 1513 (exceptând incunabulul).
  • Cel mai renumit pictor român din judeţul Sălaj este Ioan Sima.
  • Cu o lungime de 4.369,5 m, Tunelul Teliu de pe calea ferată Hărman - Întorsura Buzăului, este cel mai lung tunel de cale ferată din România.
  • Telegraful Român, înfiinţat în 1853 la Sibiu, este cea mai longevivă publicaţie din România.
  • Cele mai vechi reliefuri în piatră din judeţul Sălaj sunt cele de pe pietrele funerare din epoca romană de la Porolissum.
  • Cea mai veche pictură păstrată până acum în județul Sălaj datează de la sfârșitul secolului al XV-lea, și se află pe peretele sudic al bisericii reformate din localitatea Nușfalău.
  • Zimbrulu şi Vulturulu a fost un ziar apărut în secolul XIX în Moldova, iar un exemplar al acestuia a ajuns să fie cel mai scump ziar din lume.
  • Desenele rupestre, din peştera de la Cuciulat - judeţul Sălaj (10000 -7000 î. Chr.), sunt unice pe teritoriul României şi sunt primele manifestări de acest gen, din sud-estul Europei.
  • Cea mai veche fortificaţie, datată în neolitic (4800-4500 îen), constituită din două şanţuri concentrice, a fost descoperită la Zalău.
  • Situl arheologic de la Porţ este singurul din România în care s-au descoperit atât morminte de inhumație, cât și de incinerație.
  • Singura așezare din epoca bronzului, de pe teritoriul României, cercetată integral, este cea de la Recea.
  • Zona Măgurii Şimleului, cu cele 15 tezaure dacice descoperite, reprezintă spaţiul cu cea mai mare densitate de astfel de descoperiri din România, după Sarmizegetusa.
  • Cea mai întinsă așezare dacică fortificată din România, din secolul I d.Chr., a fost descoperită pe Măgura Moigradului.
  • Cele mai vechi piese de plastică mică descoperite în judeţul Sălaj au peste 4000 de ani, din epoca neoliticului, şi sunt idoli mici, reprezintând oameni şi animale.
  • Complexul monastic Hurezi din satul Romanii de Jos, judeţul Vâlcea, este cel mai mare ansamblu de arhitectură medievală păstrat în Țara Românească, ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu.
  • Note
  • Jump up↑ Francesco Griselini-Încercare de istorie politică şi naturală a Banatului Timişoarei-. Prefaţă, traducere şi note de Costin Feneşan. Editura Facla, Timişoara, 1984, după : "Francesco Griselini, membru de onoare al mai multor academii şi secretar al Societăţii cezaro-regeşti din Milano pentru promovarea agriculturii, artelor,manufacturilor şi comerţului.-Încercare de istorie politică şi naturală a Banatului Timişoarei, în scrisori adresate unor persoane de vază şi învăţaţi.-Viena. Editura Johann Kraus. 1780.
  • Jump up↑ Almanahul Arta 1990
  • Legături
  • Portal:Istorie/Ştiaţi că
  • Format:Enciclopedia României/Ştiaţi că
  • Portal:Presă/Ştiaţi că
  • Proiecte
  • Categorie: 
  • Ce trimite aici
  • /
  • Modificări corelate
  • /
  • Pagini speciale
  • /
  • Versiune de tipărit
  • /
  • Legătură permanentă
  • Politica de confidențialitate
  • /
  • Despre Enciclopedia României
  • /
  • Termeni
  • /
  • Powered by MediaWiki
  • /
  • Designed by Paul Gu

Aici începe textul. Apăsați aici și începeți să scrieți. Rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit.

Quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet consectetur adipisci velit sed quia non numquam eius.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți